Herkese merhaba ☺ Bugün sizlere komşum nurşah ablamdan aldigim peynir tarifini vereceğim. Öncelikle beni peynir yapmaya iten olay blw de sıranın peynire gelmesiydi. Geçen akşam nursah ablaya gittiğimde peynir yapıyordu sordum anlattı çok basit geldi yapabilirim diye düşündüm ve süt siparis verdim. Bu aksam da yaptım ve oldu. Eylül pek eksi sevmez ama peynir yesin istiyorum bu yüzden yaptığım bu peynir öyle normal peynirler gibi eksi değil hatta bebek için yaptığımdan tuzlu da değil. Şimdi lafı fazla uzatmayip bu basit tarifi sizlerle paylaşayım ☺
Malzemeler:
2,5 litre süt
Yarım çay bardağı elma sirkesi
Bir çay bardağının dibinde olacak kadar limon suyu
Isteğe göre tuz
Malzemeleri istediğiniz miktara göre artırıp azaltabilirsiniz.
Öncelikle sütü güzelce kaynatiyoruz. Köpurmeye başlayınca sirke ve limonu ekleyip karıştırıyoruz. Zaten hemen kesilmeye başlıyor. Suyla taneler iyice ayrılınca altını kapatiyoruz.
Süzme işlemine gelince,ben suyunuda kullanmak istediğim için kevgirin altına legen koydum. Üstüne de tulbent serip süzdüm. Sonra tulbent e sıkıca sarıp üstüne de ağır bir tencere koydum. 3 saat bekletip açtım dilimleyerek süZerken ayirdigim sudan bir kaba biraz ayırıp peyniri icine koydum. Bu şekilde 1 hafta falan dayaniyormus sanırım. Sütü güzelce kaynattigimiz icin brusella tehlikesi falan olmadan hemen tuketebilirmisiz.
Bu arada kalan suyu şişeye koyup dolaba attım. Krep,çorba ya da yemeklere kullanmak icin☺ özellikle bebeğinize cocugunuza yapacağınız yiyeceklerin içine katabilirsiniz aşırı protein ve mineral iceriyormus benden soylemesi😊
Hepimize afiyet olsun ☺
Malzemeler:
2,5 litre süt
Yarım çay bardağı elma sirkesi
Bir çay bardağının dibinde olacak kadar limon suyu
Isteğe göre tuz
Malzemeleri istediğiniz miktara göre artırıp azaltabilirsiniz.
Öncelikle sütü güzelce kaynatiyoruz. Köpurmeye başlayınca sirke ve limonu ekleyip karıştırıyoruz. Zaten hemen kesilmeye başlıyor. Suyla taneler iyice ayrılınca altını kapatiyoruz.
Süzme işlemine gelince,ben suyunuda kullanmak istediğim için kevgirin altına legen koydum. Üstüne de tulbent serip süzdüm. Sonra tulbent e sıkıca sarıp üstüne de ağır bir tencere koydum. 3 saat bekletip açtım dilimleyerek süZerken ayirdigim sudan bir kaba biraz ayırıp peyniri icine koydum. Bu şekilde 1 hafta falan dayaniyormus sanırım. Sütü güzelce kaynattigimiz icin brusella tehlikesi falan olmadan hemen tuketebilirmisiz.
Bu arada kalan suyu şişeye koyup dolaba attım. Krep,çorba ya da yemeklere kullanmak icin☺ özellikle bebeğinize cocugunuza yapacağınız yiyeceklerin içine katabilirsiniz aşırı protein ve mineral iceriyormus benden soylemesi😊
Hepimize afiyet olsun ☺
Yorumlar
Yorum Gönder